keskiviikko 20. tammikuuta 2010

MATIKKAKEITTOA ja MUSTIKKASOPPAA.

Tammikuu/ kylmäkuu. Tuli taas palelluttua niin perusteellisesti että! Pari talvea olenkin säästynyt paleltumisvammoilta. Taas se yllätti.
Muistuu vain mieleeni ne talvet ennen kotona lapsena. Miehet lähti nuotalle, oli pakkanen mitä oli. Kuinka he tarkeni? Kalareissulta oli aina tuliaisina kaloja, suurimmat vonkaleet matikoita.
Niistä sitten naisväki rakensi herkullisen matikkakeiton, josta opettelin tykkäämään vähitellen.
Ei se lemppari ole vieläkään, mutta tavan vuoksi pitäisi kerran talvessa saada. Kerta-annoksen vuoksi en säntää ostamaan madetta, siksi kuvaakaan ei nyt tule- ohje kyllä, tästä:

MATIKKAKEITTO

½ l vettä
1½ maitoa
10 perunaa
1 rkl suolaa
6 maustepippuria
1 sipuli
1 kg madetta
1 rkl voita

1
Kuori ja lohko perunat ja sipuli. Kalttaa, perkaa, huuhdo ja paloittele made.
Keitä perunat ja sipuli vedessä, lisää kalapalat ja pippurit. Keitä hiljaisella lämmöllä melkein kypsäksi.
2
Lisää maito.Kun keitto kiehahtaa, lisää voi. Anna kuplia 5 minuuttia, jonka jälkeen anna rauhoittua ennen tarjoilua.
PS. Käytetään keittoon myös mateen maksa, mäti ja maiti.


Jälkiruokana oli usein mustikkasoppaa ja sitä harrastan tehdä näin keskitalvella vieläkin.
Kaikkihan sen osaamme tehdä, mutta kaiken varalta, ohje on vanha:

MUSTIKKASOPPA

5 dl mustikoita
1 l vettä
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja

1
Survo huuhdotut marjat ja keitä ne vedessä. Siivilöi marjat ja mausta mehu sokerilla.
2
Suurusta liemi kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla.
3
Anna sopan kiehahtaa ja kaada se tarjoilukulhoon. Tarjoile kylmänä.

Ei kommentteja: