maanantai 19. elokuuta 2013

Risoton perusohje

Olen valmistanut risoton aiemmin tavanomaisella tyylillä, vettä kattilaan, suolaa perään  ja  sitten kun vesi kiehunut, olen heittänyt riisit sekaan.  Jösses! Jossakin vaiheessa vesi pois - ja sitten se oli muka valmista?
Ja sitten ihmettelin että miten ne muut saa NIIN hyvää risottoa ja minulla on vetistä, jotenkuten syötävää..mutta ei tule fiilis että WAU!

No. Kuka opetti minuakin, viimein? Tiuhaan tulevat ruokaohjelmat ja erityisesti  Jamie Oliver.
Poika joka kokkaa kuin leikkisi keittiössä!

Siksi, ja juuri siksi kun muistini alkaa olla sitäsuntätä, tallennan perusohjeen tänne...(teitä muitakin ajatellen,) mutta itseänikin varten. Täältä löydän ohjeen jos vaikka unohtuisi muuten..ei sitä koskaan tiedä?

Nyt ohjeeseen, (se on pitkä:)

400 g risottoriisiä
2 sipulia hienonnettuna
½ lehtisellerin vartta hienonnettuna
1 rkl oliiviöljyä
ripaus merisuolaa ja mustapippuria
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 dl kuivaa valkoviiniä
noin 1 l kana- kasvis tai kanalientä
85-100 g parmesaaniraastetta

1
Kuumenna liemi kattilassa. Kaada oliiviöljy toiseen kasariin, lisää öljyyn sipuli, lehtiselleri ja ripaus suolaa.
Pehmennä aineksia noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele aineksia noin 2 minuuttia kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Lisää kasariin riisi ja nosta lieden lämpöä.
2
Kääntele riisiä koko ajan varovasti, kunnes se alkaa kypsyä. Riisi ei saa väriä ( jos lämpö tuntuu olevan liian korkea, laske sitä hiukan)
Pidä riisi koko ajan liikkeessä. Muutaman minuutin kuluttua riisi alkaa muuttua läpikuultavaksi.

Lisää joukkoon valkoviini ja hämmennä koko ajan.
Viini kuplii riisin ympärillä, siitä haihtuu alkoholi, mutta maku säilyy. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä ja ripaus suolaa. ( Lisää suolaa aina pieni ripaus nestettä lisätessäsi)

Laske lämpöä niin että liemi poreilee melko voimakkaasti.
( Neste ei saa kiehua liian kovaa, sillä silloin riisin ulkopinta kypsyy liian nopeasti ja sisus jää raaàksi.)

3
Lisää nestettä edelleen kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Anna edellisen nestemäärän imeytyä riisiin ennenkuin lisäät uutta. Tähän vaiheeseen kuluu aikaa noin 15 minuuttia.

Maista riisiä- onko se kypsää?
Jatka liemen lisäämistä kunnes riisi on pehmeää, mutta silti vielä pureskellessa napakkaa..
Tarkista suolan ja pippurin maku.

4
Nosta kasari liedeltä. Lisää joukkoon voi ja parmesaani. (Säästä hieman parmesaania pinnalle koristeeksi)
Sekoita varovasti.

5
Nauti risotto mahdollisimman pian, eli kun se on koostumukseltaan miellyttävän kostea.

¤
Tällä ohjeella saat taatusti lisäsulkia kokin hattuusi, voin taata sen.
¤

Iloista kokeilumieltä
Maireanna

2 kommenttia:

enkulin käsityöt kirjoitti...

Upea ohje. KIITOS

Mukavaa viikonloppua sinulle.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Upea ohje. KIITOS

Mukavaa viikonloppua sinulle.