tiistai 21. tammikuuta 2014

Pakkasella kinkkupiirasta..!

On meneillään tammikuu, jolloin ennenvanhaan ennustettiin säistä millainen on ensikesän viljavuosi. Jos on, tai kuten oli, tammikuun alku, suojasäätä, se tiesi hyvää viljavuotta. Jos taas, kuten oli, auringonpaiste sai lumen tippumaan katoilta, niin oli luvassa hallakesä. Jos taas loppiaista edeltävänä yönä taivas oli kirkas, ja tähdet näkyivät, niin oli luvassa hyvä perunavuosi? Ketä tässä uskoo.. perunat ovat ainakin olleet aika rupisia monena vuonna. ihan uudetkin. No sehän nähdään ensi syksynä millainen kesä meillä oli..
Nyt satelee ainakin niin kauniisti lunta, että tekisi mieli lähteä kameran kanssa maastoon, mutta on vähän kotihommia rästissä, joten niitä tehden päivä, se vähäinen valonaika, kuluu nopeasti.

Keittiötä olen kartellut ihan tarkoituksella. Painon nousu huolettaa. Olisikohan se sitä sisälle kertynyttä rasvaa, josta on ollut teeveessä viime päivinä paljon puhetta.. Se sellainen rasva, joka ei näy muuten kuin kerroskuvauksessa?

 Äkkiä pois puheenaiheesta toiseen..

Eilen innostuin taas kokkaamaan pitkästä aikaa. Alkoi tehdä niin mieli kunnollista suolaista piirakkaa.. ja sitähän tein!


Uunista tuli ulos mahtavan muhkea Kinkku-Omenapiiras!

Ja mitä se sisälsikään..no ainakin nämä:
POHJA:
2 dl sämpyläjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
½ tl leivinjauhetta
100 gr voita
1 dl vettä

TÄYTE:
2 isoa omenaa
1 iso porkkana
1 sipuli
½ rkl öljyä
 ripaus suolaa
pyöräytys myllyllä mustapippuria
tilkka hunajaa
150 gr saunapalvikinkkua

MUNASEOS:
1 tölkki kasvisrasvaa tai  kevytkermaa
2 munaa
1 rkl sinappia
2 dl mozzarellajuustoraastetta
hiukan mustapippuria
samoin suolaa..

1
Mittaa kuivat aineet ensin kulhoon tai monitoimikoneeseen. Lisää kylmä paloiteltu voi ja sekoita seos ryynimäiseksi. Kaada sitten kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Käsin tehtynä nypi taikina ryynimäiseksi. 
Taputtele taikina piirakkavuokaan ( läpimitta 26 cm )  Voitelin vuoan ensin.. taikinaa laita  reunoille myös hyvin, sillä täytettä tulee reippaasti.
Nosta kylmään siksi aikaa tekeytymään kun teet täytettä.
2
Kuori ja kuutioi omenat, kuori ja kuutioi sipuli,  kuori ja raasta porkkana.
Mausta mustapippurilla ja suolalla.

( Tässä välissä olin laittanut uunin kuumenemaan 200 asteeseen. Pistelin piirakan pohjaa haarukalla ja paistoin pohjaa n. 5 minuuttia) Ettei jää raaàksi lopullisessa paistossa kun täytettä on niin paljon..

Sitten:
3
Kuumensin pannulla vähän voita ja kuullotin sipulin ja lisäsin porkkanaraasteen. Samoin tein kinkkukuutioille. Maustoin kaikki ja kaadoin vuokaan.
4
Sekoittelin munaseoksen ja laitoin vielä hiukan pippuria ja suolaa.. ( Aina vaan vähän..)
Päälle juustoraaste, ja sitten uuniin noin reippaaksi puoleksitunniksi! ( 35 minuuttia..)


Tällaista tuli. Piiras lämpimänä..


Tänä aamuna: kylmänä..kun oli tekeytynyt tiiviiksi.
Hyvää on!


Juomaksi, tietenkin kivennäisvettä...


Kaunista talvipäivää kaikille herkkusuille
toivottaa 

Maireanna




Ei kommentteja: