perjantai 3. maaliskuuta 2017

Ruisleipä tahi vuokaleipä, ihan helppoa!

Nyt kyllä on pakko jarruttaa koneen ääreen sillä on aivan liian kauan kun kävin täällä viimeksi! En kyllä mielestäni ole kiireinen, päinvastoin. Olen vaan hidastunut, laiskistunutko? Päivät juoksee ohi huimaa vauhtia, se lienee sitä vanhuuden tuntoja vaan. 
Kun tunnen että nyt vois repäistä jotain kunnolla, niin tarmo on suuntautunut muihin tekemisiin. Miltei joka päivä tippuu postilaatikosta kortteja maailmalta tai kirjoitan lehteen. Tai unohdun lukemaan, katsomaan jotain teeveestä, tai sitten toteutan marituksen eri vaiheita. Se se onkin työlästä! Tavarasta luopuminen ei kyllä ole HIRVEÄN vaikeaa, mutta niiden sijoittelu, kun en raskisi ihan roskiinkaan viedä, Jos olisikin kuljetus vaikka kirpparille, tai hyväntekeväisyyteen niin ei olisikaan niin vaikeaa.. Kun ei ole autoa niin kuljetus ottaa voimille.

Keittiössä liikuskelen nykyään vain pakkotilanteessa. Lämmitän mikrossa jotain, teen vellejä mielelläni. Siitä vatsa tykkää. 

Nyt innostuin ihme ja kumma, tekemään ruisleipää! Siitä onkin monta vuotta kun viimeksi tein.

Mistä innostus?

Tämä oli inspiksen laukaisija...

Juuri käymään vaan.

Aloitin pari päivää aikaisemmin, lämpimään veteen vanhaa ruisleipää, lisäsin hiukan ruisjauhoja...
Annoin lepäillä peiton alla, seuraavana päivänä sama rituaali... ja vielä kolmannenkin päivän.
Sitten alkoi taikinan teko. Jos kiinnostaa niin älä pitkästy, ohje on piitkä!
Ruisleipäset

Taikinajuuri:
1 dl hapanleipätaikinaa tai 3-4 hapanleipäviipaletta
1 l vettä
1 l ruisjauhoja

Taikina:
50 g hiivaa
1 dl vettä
3 tl suolaa
noin 1 l ruisjauhoja ja 3 dl vehnäjauhoja

1
Ellei leivänjuurta ole omasta takaa, sen voi valmistaa hapanleipäpalasista liottamalla niitä haaleaan veteen. Ruisjauhoja lisää voimakkaasti vatkaten. Näin herää happamuus.
Jos käytät vanhan taikinan sijasta leipäviipaleita niin tarvitset pari päivää hapattamiseen..
Mitä pitempi hapatusaika sitä happamampi leipä! Sekoittele välillä juurta ja lisää hiukan jauhoja.
Tekopäivänä lisää ruisjauhoja taikinajuureen 2-3 dl jauhomäärästä.
Laitoin hiivan leiväntekoa edellisenä iltana...
Olin todella laiska leivänteon suhteen, sekoitin vain puukauhalla taikinan, käsilläni koskematta. Hihh..
Ajattelin että katsotaan miten käy.. 

2
Taikina sai nyt kohota toiseksi viimeisen kerran, noin pari tuntia. Ja sitten vaan puukauhalla leivinpellille (jolla oli suojana leivinpaperi ) leipäsiksi ja loput silikonivuokaan.
Taas sai kohota

3
Sillä aikaa uuni lämpesi 275 asteeseen. Sitten vain pelti uuniin ja paistumaan!
Pidin lämpöä tuossa kuumassa lukemassa 10-15 minuuttia ja pudotin sitten lämmön 200 asteeseen. Annoin olla uunissa vuoan ½ tuntia. Pienet pyöreät vähemmän aikaa tietenkin.


Tällaisia näistä tuli! Ei yhtään hassumpi maku. Kannatti tehdä.

Nyt tuli siis ohjetta Annan tupaan viimeinkin, suosittelen kokeilemaan leiväntekoa niidenkin jotka ei ole ennen sitä tehneet. Ei se niin vaikeaa olekkaan..

Nyt peukuttamaan hiihtoja, moi moi 

Maireanna

1 kommentti:

rimasa kirjoitti...

Herkullisen näköisiä....👍